kerst-chocolade-cupcakes-feestdagen-recept

Yes, eindelijk is het zover...vanavond is het Kerst. It’s the most wonderful time of the year..en dan hebben we het natuurlijk over de feestdagen. Met gezelligheid, warmte, lichtjes en natuurlijk; lekker eten en natuurlijk een hele hoop chocolade. Ook al lopen de feestdagen dit jaar anders dan andere jaren, we maken er het beste van met zijn alle. Deze luxe kerstcupcakes met witte chocolade, vanille en cranberry vulling gaan daar zéker bij helpen.

In een klein uurtje heb jij heerlijke luxe kerstcupcakes op tafel staan!

Luxe kerst cupcakes met witte chocolade

Aangezien wij dol zijn op recepten en chocolade combinaties met cranberriess kwamen wij uit bij deze luxe kerst cupcakes. Ze zijn namelijk multi-inzetbaar;

  • heerlijk als dessert tijdens het kerstdiner
  • ideaal voor bij de kerstbrunch
  • bij het kerstontbijt zouden ze ook niet misstaan

En natuurlijk kan je de cupcakes ook geheel Corona-proof langsbrengen bij jouw dierbaren die je de komende feestdagen wellicht moet missen.

Qua decoratie kun je er helemaal je eigen draai aan geven door het gebruik van verschillende spuitmondjes, sprinkles of geef de crème een kleurtje. Het kan allemaal!

 

Hoelang ben je bezig met het maken van de cupcakes?

In maximaal 45 minuten (waarvan 15 minuten in de oven) staan jouw eigen gemaakte, luxe cupcakes op tafel. We gaan snel aan de slag!

 

Wat heb je nodig voor 12 cupcakes?

De Cupcakes

  • 140 gr bloem
  • 130 gr suiker
  • Snuf zout, 1 tl bakpoeder en 1 tl vanille-extract
  • Mespunt baking soda
  • 1 groot ei (kamertemperatuur)
  • 55 gr plantaardige olie
  • 70 ml karnemelk (kamertemperatuur)
  • 55 gr boter (kamertemperatuur)

Cranberry vulling

  • 115 gr verse cranberry’s
  • 30 ml water
  • 80 gr suiker
  • 120 gr mascarpone (koud)

Witte chocolade botercrème

  • 57 gr gepasteuriseerd eiwit
  • Snufje zout
  • 150 gr poedersuiker
  • halve tl citroenextract
  • 85 gr witte chocolade drops
  • 340 gr boter (kamertemperatuur)

 

Hoe maak je de cupcakes?

Je begint met het maken van de cupcakes. Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een cupcake bakvorm met 12 cupcake vormpjes naar keuze klaar.

  1. Meng de karnemelk met de vanille en zet deze apart.
  2. Meng de olie met het ei en roer even door. Zet deze ook apart.
  3. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, snuf zout en boter in de kom van de keukenmachine. Mix met de menghaak op lage stand tot het op zand lijkt.
  4. Voeg het karnemelk-mengsel toe, zet je machine wat hoger en mix voor 2 minuten.
  5. Zet de mixer terug naar de lage stand. Voeg het ei-mengsel in drie delen toe. Schraap de kom en verdeel het beslag over de cupcake vormpjes (vul ze niet verder dan 2/3).
  6. Bak ze 15 minuten in de oven en test met een satéprikker of ze gaar zijn. Komt de prikker er schoon uit? Dan zijn ze gaar. Laat de cupcakes helemaal afkoelen.

 

Hoe maak je de cranberry vulling?

Maak ondertussen de cranberry vulling

  1. Doe de cranberry’s in een steelpannetje samen met het water en de suiker. Breng aan de kook tot de cranberry’s ‘breken’. Zet het vuur wat lager en laat in een paar minuten het mengsel wat dikker worden.
  2. Maal de cranberry’s fijn in een hakmolen. Meng de cranberry’s met de mascarpone.
  3. Je kunt het in een spuitzak doen, dat is het handigste. Maar je kunt de cupcakes ook vullen met een lepeltje. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

 

Hoe maak je de witte chocolade botercrème?

  1. Smelt de witte chocolade in de magnetron of au bain-marie en zet apart om af te koelen.
  2. Meng het eiwit met de poedersuiker in de kom van je keukenmachine. Klop eerst op lage stand tot het gemengd is. Voeg het citroenextract en zout toe en klop op hoge stand in een paar minuten dik en glanzend.
  3. Voeg de boter in grote stukken toe terwijl je blijft kloppen op medium stand. Het is niet erg als het een beetje korrelig wordt.
  4. Maak een kuiltje in het midden, giet de witte chocolade daarin en begin weer te mixen. Laat het op medium-hoge stand kloppen tot het wit en luchtig is (en niet meer naar boter smaakt).

 

Vullen van de cupcakes

  1. Haal een stukje cake uit het midden van de cupcake.
  2. Vul het gat met de cranberryvulling.
  3. Maak af met een dot van de witte chocolade botercrème en decoreer naar wens.

 

En voilà, de luxe cupcakes zijn klaar, de chocolade cadeaus kunnen onder de kerstboom vandaan komen en het kerstfeest kan beginnen! Check ook onze super-de-luxe pure chocoladekerstboom met cranberries.