De geschiedenis van de chocolade die wij nu kennen begon ooit bij de Tolteken. De Tolteken waren een volk uit Mexico met kennis over de cacaobonen. Ze aten de pulp van cacaobonen, maar niet de rest van de boon, omdat deze erg bitter smaakte. Dit deden ze zo tot op een dag één van hen de bittere cacaobonen weggooide in het vuur. De geur die vrij kwam bij het verhitten van de cacaobonen rook zo smakelijk dat hij de cacaobonen uit het vuur viste en ze met stenen tot een gladde massa plette. Deze gladde massa smaakte vele malen beter dan die rauwe, bittere bonen! Dit was het begin van de lange en zeer smakelijke geschiedenis van chocola.
De Maya’s waren de eerste mensen die cacao zijn gaan verbouwen. Ze hadden al rond 600 na Chr. cacaoplantages. De bonen die zij op deze plantages verbouwden gebruikten ze om een drankje mee te maken. Dit noemden ze Xocolatl. Ook de Azteken maakten een speciaal drankje van cacaobonen, namelijk Xocoatl. Dit woord betekent letterlijk ‘bitter water’. Dit beantwoordt ook meteen de vraag ‘waar komt de naam chocolade vandaan?’. Xocoatl was een goddelijke drank van zeer hoge waarde die je krachtig en gezond maakte. Deze drank gaf je enorm veel energie, al helemaal voor een tijd waarin voedsel zo schaars was. Omdat cacaobonen in die tijd zo zeldzaam en waardevol waren, waren ze ook een populair betaalmiddel.
Christoffel Columbus heeft, ondanks alle verschrikkelijke dingen die hij gedaan heeft, toch iets goeds meegebracht naar Spanje. Toen hij in 1502 tijdens zijn laatste ontdekkingsreis op het eiland Guanaja belandde, probeerde hij Xocoatl uit. Hij vond het drankje vies, maar nam toch cacaobonen met zich mee terug naar Spanje. Hij nam de bonen wel met zich mee, maar hij realiseerde zich niet wat de waarde van deze bonen was. Hernan Cortèz daarentegen zag de waarde van cacaobonen maar al te goed. In 1528 kwam deze Spaanse ontdekkingsreiziger terug uit het oosten van Mexico met een hele grote hoeveelheid cacaobonen. Pas toen maakte cacao een echte indruk op Europa.
Op het begin hield Spanje de verse ontdekking van cacao voor zichzelf. Ze namen het drankje xocoatl over van de Azteken, maar ze verzachtten het met suiker, vanille en room. Het drankje was een echt luxeproduct vanwege de zeldzaamheid van de cacaoboon, dus het was voor lange tijd een geheimpje aan het Spaanse hof. Uiteindelijk heeft de informatie zich echter toch verspreid door heel Europa. Zo opende in 1657 het eerste Londense chocoladehuis zijn deuren. Langzaamaan werd door experimenteren ontdekt dat chocolade in vaste vorm kon worden gegeten en zo kwam in 1728 de eerste chocoladefabriek. Frankrijk en Duitsland volgden al snel, rond 1760. Ondanks zijn bekendheid om de heerlijke chocolade, kwam de eerste chocoladefabriek in Zwitserland pas in 1817.
Wanneer is Belgische chocolade ontstaan en wat maakt het nu zo enorm lekker? Belgische chocolade begon in een Belgisch dorpje genaamd Wieze. In dit dorpje experimenteerde Octaaf Callebaut in 1911 met een geheim chocoladerecept. Na maanden van experimenteren ontstond dan toch eindelijk de Finest Belgian Chocolate van Callebaut. Het nieuws van deze verrukkelijke nieuwe chocolade verspreidde zich snel. In de jaren hierna is veel meer geëxperimenteerd met chocoladerecepten, waardoor uiteindelijk de chocolade is ontstaan die wij tegenwoordig kennen. Het geheime recept dat in België is ontstaan is door de jaren heen geperfectioneerd en verfijnd en is zo rond 1960 door het begin van de export één van de meest geliefde chocoladerecepten geworden. Wist je trouwens dat Callebaut ook de 4e chocolade soort 'Ruby chocolade' heeft ontdekt? Nieuwsgierig hoe ruby chocolade is ontstaan? Bekijk ons artikel over 'Wat is Ruby chocolade'.
Ben je benieuwd naar de smaak van echte Belgisch chocolade van Callebaut? Hier bij Chocstar kunnen wij je verklappen, dit moet je proeven! Al onze chocolade cadeaus worden gemaakt van deze eerlijke Belgische chocolade.
Personaliseer hier jouw cadeau