Waarom vieren we Moederdag?

"Waarom vieren we eigenlijk Moederdag?", vroegen wij ons laatst af hier in het chocoladelab. Natuurlijk zijn we altijd superlief voor onze moeders (we hebben het hier natuurlijk ook over alle stief- en bonusmama's, oma's, overgrootmoeders en alle andere lieve vrouwen met een moederhart) maar één keer per jaar doen we extra ons best. Want op Moederdag verwennen we die moeders lekker, bij voorkeur met choco natuurlijk want mama's zijn gek op chocola! Of met een ander origineel cadeau, een ontbijtje op bed, een ochtendje uitslapen, een zelf in elkaar geknutseld kunstwerkje of een kaartje met lieve woorden. Tijd om uit te zoeken waarom we eigenlijk Moederdag vieren.

Waarom vieren we eigenlijk Moederdag?

Een dag ter van het moederschap, zo wordt Moederdag officieel omschreven. Afhankelijk van het land wordt deze veelal in maart, april of mei gevierd. Bij ons in Nederland, in België en in een heleboel andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei, dit jaar zondag 8 mei (in 2021 op zondag 9 mei). In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag echter sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd, terwijl de Fransen hun mama's in het zonnetje zetten op de laatste zondag van mei (tenzij het dan Pinksteren is want dan verschuift Moederdag naar de eerste zondag in juni). In Spanje wordt 'El día de la Madre' in Spanje op de eerste zondag in mei gevierd en in Engeland valt Mother's Day op de vierde zondag van de vastenperiode (3 weken voor Pasen).

De geschiedenis van Moederdag

De oude Grieken kenden reeds de traditie van het vereren van moeders. Met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd op de 15e dag van Maart, het zogenaamde ides, gevierd. En ook de katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. En ook de Christenen in het Verenigd Koninkrijk vierden al eeuwenlang 'Mothering Sunday'. De moderne Moederdag zoals we deze vandaag de dag kennen werd echter pas in het midden van 19e eeuw werd in Amerika (waar anders..) geïntroduceerd. In 1870 vond rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia het tijd voor een dag dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen waarvoor ze een grote publiciteitscampagne startte en Moederdag initieerde. Het duurde echter nog een aantal jaren alvorens het echt een succes werd, dit gebeurde toen Anna Marie Jarvis (1864-1948) uit Grafton (West Virginia) in 1907  Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders en in 1908 de eerste Moederdag georganiseerd. Deze allereerst Moederdag stond vooral in het teken om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken. Een vrouw die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother's Day Work Clubs had georganiseerd om hulpbehoevende moeders te voorzien van voor voedsel en medicijnen voor. Moederdag werd in de jaren daarop populairder en in 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Day zou zijn, een nationale feestdag. De rest van de Westerse wereld volgde en ook ons kleine kikkerlandje ging rond 1925 over stag.

Een origineel Moederdag Cadeau versturen?

En of het nu Moederdag, El día de la Madre of Mother's day is we zorgen er in ieder geval voor dat alle moeders verwent worden. Elk jaar weer! Net als de vaders, natuurlijk op Vaderdag. De chocolatiers hebben weer allerlei orginele Moederdag chocolade cadeaus voor je samengesteld; van het chocolade hart met bloemen  'Voor de liefste mama' tot het pure chocolade hart 'Mama is de beste' tot aan een een lekkere chocoladereep 'Jij bent goud waard'.  Welk chocolade cadeau je ook kiest om je moeder mee te verwennen op Moederdag, wij zorgen ervoor dat deze supermooi wordt verpakt en tijdig wordt verstuurd (met indien gewenst de gratis upgrade van de Moederdagwikkel met 'mama tegoedbonnetjes'!).

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moederdag
Origineel Moederdag cadeau versturen

 

Update: 30 maart 2021