Waarom eten we paaseieren met Pasen

Een extra dagje vrij, de Paashaas, chocolade eieren verstoppen, een lekkere Paasbrunch én natuurlijk een supergoed excuus om voor jezelf een gepersonaliseerd chocolade ei te bestellen of iemand anders te verwennen met unieke chocolade-eitjes (heel makkelijk te bestellen via onze website, net als al onze andere Paas chocolade cadeaus. ;)) Ook hier in het chocoladelab moeten we stiekem bekennen dat dit vooral de associatie is die we hebben met Pasen. #ShameOnUs En dus hoog tijd voor een korte opfriscursus ‘Wat is Pasen ook alweer,  waarom vieren eigenlijk we Pasen?’

Wat is Pasen en wat vier je met Pasen?

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Maar wat vieren we nu tijdens Pasen? Pasen is eigenlijk een combinaties van tradities. Alhoewel Pasen dus vooral bekend staat als een christelijke traditie waarbij de wederopstanding van Jezus wordt gevierd blijkt het feest zijn oorsprong te vinden in het Joodse Pesach en is het een combinatie van verschillende feesten en godsdienstige gebruiken die we met z’n allen al eeuwenlang vieren.

Wanneer is het Pasen?

Wanneer is het Pasen of eigenlijk beter gezegd...wanneer valt Pasen? Elk jaar valst het Paasfeest op een andere datum, dit jaar (2021) valt Pasen op zondag 4 april. Meestal valt Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan vanaf het begin van de lente op 21 maart. Echter er zijn ook uitzonderingen. Pasen kan overigens alleen tussen 22 maart en 25 april vallen.

Van Pesach naar laatste avondmaal

Het Joodse Pesach is een lentefeest waarbij de Joden de uittocht uit Egypte (zoals beschreven in het Bijbelboek 'Exodus') en daarmee de bevrijding van het Joodse volk van de slavernij vieren. Het feest duurt 7 of 8 dagen en begint met de zogenaamde Sederavond, de avond van 15e niesan. Tijdens het feest slacht men traditiegetrouw een lam, eet men ongezuurd brood en drinkt men wijn.

Het Laatste Avondmaal dat hoogstwaarschijnlijk plaatsvond op donderdag 2 april in het jaar 33 A.D. viel volgens verschillende evangelische bronnen samen met deze zogenaamde Sederavond aan het begin van Pesach. Hierdoor raakten het joodse Pesach en de dood van Christus direct met elkaar verbonden.

(Op basis van sterrenkunde heeft men terug weten te kunnen rekenen dat op vrijdag 3 april van het jaar 33 A.D. een eclips oftewel een totale zonsverduistering heeft plaatsgevonden wat overeen lijkt te komen met de beschrijving uit Matteüs 27 vers 45 ‘de kruisiging van Jezus.)

Paaszondag

Mettertijd zijn de christenen de nadruk echter steeds meer gaan leggen op het belang van de wederopstanding van Jezus waarbij zij de Joodse aspecten van de Pesach achterwege lieten. Tijdens het concilie (moeilijk woord voor een kerkelijke bijeenkomst) van Nicea in 325 werd dan ook besloten de viering van Pasen definitief los te koppelen van het Joodse feest. Het is ook toen dat men besloot dat Paaszondag voortaan ieder jaar gevierd zou worden op de zondag na de eerste volle maan van de lente. Hierdoor valt Pasen elk jaar op een andere datum, maar altijd tussen 22 maart en 25 april afhankelijk van de maanstand.

Waarom eten we eieren met Pasen?

...en waarom eten we eigenlijk chocolade eieren tijdens Pasen? Ok, ok tot zover kunnen we het volgen maar hoe komen die paaseieren er nu bij? Toen het christendom zich in de loop der eeuwen over Europa verspreidde, raakte Pasen ook vermengd met een aantal Heidense lentefeesten. De traditie van het paasei stamt mogelijk af van de Heidense overtuiging dat eieren symbool stonden voor de vruchtbaarheid en het begin van de Lente en nieuw leven. Zo vierden o.a. de Germanen de komst van de Lente door eieren in de bomen te hangen. Een andere, meer praktische, verklaring van het paasei zou verband kunnen houden met de periode van het Vasten. Tijdens de vastweken was het voor Christenen verboden om vlees en zuivel te eten. Daar eieren door velen ook als zuivelproduct beschouwd worden maar de kippetjes hier natuurlijk geen boodschap aan hadden en tijdens het Vasten lekker door broeden was het resultaat aan het einde van het Vasten een overschot aan eieren. En dus was het al snel traditie om met het begin van Pasen hardgekookte eieren te eten om het overschot ‘weg te werken’.

In de zogenaamde voorchristelijke tijd werden eieren daarnaast als een symbool van nieuw leven (en daarmee de lente) geofferd aan de godin Ostera (Eostre) geofferd. He, Ostera dat lijkt wel iets op het Duitse ‘Ostern’ of het Engelse ‘Eastern’... inderdaad!

En waarom dan chocolade eieren?

Ok, en die superlekkere chocolade eieren dan? Die zijn in de 18de eeuw bedacht door een paar slimme Parijse banketbakkers als luxe variant op de gewone eieren. Grappig weetje: In het begin maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei! En ook het beschilderen van eieren is iets dat we met z’n allen al eeuwenlang doen. Met Pasen, dus na het vasten wanneer alles weer gegeten mocht worden, stonden de eieren in al hun pracht en praal op tafel. Volgens de overlevering werden de eieren eerst in de kerk gezegend, waarna ze versierd en wel aan familie en vrienden werden gegeven. Hier in het chocoladelab bestrooien wij de chocolade eieren met de lekkerste toppings.

Inmiddels staan alle nieuwe chocolade creaties voor Pasen alweer online, waarvan onder andere twee nieuwe superrr lekkere creaties:

  • EGGcellent Easter Paasei
    Een Paasei gemaakt van witte Belgische chocolade, vanzelfsprekend met de handgemaakt in ons chocoladelab. Dit prachtige ei is gevuld met kleurrijke bosvruchten en bestrooid met echt 23 karaats eetbaar goud.
  • Easterluxious chocolade ei 
    Een Paasei gemaakt van pure Belgische chocolade en is rijk gevuld met pecannoten, aarbeien van biologische oorsprong en ook bestrooid met echt 23 karaats eetbaar goud!

Wat ons betreft twee van onze Paas pareltjes.

Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Maar we eten ze natuurlijk niet alleen, we verstoppen ze ook. En ook dit blijkt met vruchtbaarheid te maken. In vroegere tijden schijnen we ook eieren te hebben verstopt of eigenlijk te hebben begraven zodat de akkers weer vruchtbaar zouden worden, een soort offer dus eigenlijk.
Ok, helder. Paaseieren

De Paashaas die de eieren verstopt...

En die vrolijke rondspringende paashaas die de chocolade eieren voor ons verstopt, hoe komt deze in het verhaal terecht? Waar komt die Paashaas toch vandaan? Met de opkomst van het protestantisme in 16e eeuw verdween de traditie van het gezamenlijk vasten langzaamaan in grote delen van Noord-Europa. Echter omdat een groot deel van de Duitse protestanten hun kinderen niet het genot van de paaseieren wilden onthouden, kwamen zij met het ingenieuze idee van de paashaas die de eieren op paaszondag voor hen verstopte. Waarom een haas vraag je je misschien af? Ook hier speelt hoogstwaarschijnlijk vruchtbaarheid weer een rol en heeft de keuze voor dit dier zijn oorsprong in het heidendom. De haas stond namelijk al sinds de oudheid symbool voor het begin van de lente vanwege zijn vruchtbaarheid (net als konijntjes ;).

Metershoge Paasvuren

And then last but not least; het paasvuur. Wellicht dat jij ze niet kent maar onze chief is als geboren Achterhoeker opgegroeid met de paasvuren die op 1e of 2e Paasdag werden aangestoken bij ons in de buurt. Wekenlang worden er bladeren, takken en ander hout verzameld en op een grote bult gelegd die soms wel tientallen meters hoog is. (In het Overijsselse Espelo hebben ze in 2012 een paasvuur van maar liefst 45,98 meter hoog gebouwd!) Je kan je wellicht voorstellen dat het als kind vroeger spectaculair was zo’n enorm vuur!

Ook deze aloude traditie blijkt een voorchristelijk gebruik dat wederom in verband wordt gebracht met godin Ostera. Het paasvuur (vuur en rook) zou voor vruchtbaarheid zorgen en daarnaast zou het boze geesten verjagen. Later heeft ook het paasvuur een Christelijke invulling gekregen en werd het gezien als het licht van Pasen en een teken van de Verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld.

Dus...wat is nou Pasen?

Ik denk het wel..alleen is de vraag welke Pasen? Want enerzijds hebben we de christelijke variant waar men de wederopstanding van Jezus viert en anderzijds hebben we het 'Heidense' feest waar het begin van de lente wordt gevierd. Eens?

Welke van de twee varianten je ook gaat vieren wij wensen je vanuit het chocoladelab alvast hele fijne dagen, hopelijk weet de Paashaas dit jaar ook jullie brievenbus te vinden met een paar unieke en originele en vooral lekkere chocolade eieren! En wil je je personeel even extra in het zonnetje zetten? Ook voor een uniek personeelsgeschenk voor Pasen ben je bij ons aan het juiste adres. Vanaf een bestelling van 50 stuks kan je zelfs de chocolade zelf samen stellen.

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasvuur, http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/1884/Pasen, http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oorsprong-van-pasen/, http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/22521836/__Wat_vieren_we_nou_eigenlijk_met_Pasen___.html, https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasei, https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasvuur https://nl.wikipedia.org/wiki/Ostara_(godin), https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach, http://www.quest.nl/artikel/waarom-eten-we-chocolade-eieren-met-pasen, https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Concilie_van_Nicea, http://nos.nl/artikel/2028487-waarom-eten-we-eieren-met-pasen.html

20120225_Vrolijk(door)Pasen

Unieke chocolade cadeaus versturen

Onze chocolade cadeaus zijn leuk om te geven en om te krijgen. Of je nu op zoek bent naar een verrassing voor Pasen, chocolade voor Kerst of als je iemand een hart onder de riem wil steken... voor elke gelegenheid hebben wij de ideale verrassing door de brievenbus. Gegarandeerd bezorg jij een glimlach op het gezicht van de ontvanger.

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant: