pasen

Een extra dagje vrij, de Paashaas, eieren verstoppen én natuurlijk een supergoed excuus om voor jezelf een gepersonaliseerd chocolade ei te bestellen of iemand anders te verwennen met unieke chocolade-eitjes (heel makkelijk te bestellen via onze website. ;)) Ook hier in het chocoladelab moeten we stiekem bekennen dat dit vooral de associatie is die we hebben met met Pasen. #ShameOnUs En dus hoog tijd voor een korte opfriscursus ‘Waarom vieren we Pasen?’

Een combinaties van tradities

Alhoewel Pasen vooral bekend staat als een christelijke traditie waarbij de wederopstanding van Jezus wordt gevierd blijkt het feest zijn oorsprong te vinden in het Joodse Pesach en is het eigenlijk een combinatie van verschillende feesten en godsdienstige gebruiken die we met z’n allen al eeuwenlang vieren.

Van Pesach naar laatste avondmaal

Het Joodse Pesach is een lentefeest waarbij de Joden de uittocht uit Egypte (zoals beschreven in het Bijbelboek 'Exodus') en daarmee de bevrijding van het Joodse volk van de slavernij vieren. Het feest duurt 7 of 8 dagen en begint met de zogenaamde Sederavond, de avond van 15e niesan. Tijdens het feest slacht men traditiegetrouw een lam, eet men ongezuurd brood en drinkt men wijn.

Het Laatste Avondmaal dat hoogstwaarschijnlijk plaatsvond op donderdag 2 april in het jaar 33 A.D. viel volgens verschillende evangelische bronnen samen met deze zogenaamde Sederavond aan het begin van Pesach. Hierdoor raakten het joodse Pesach en de dood van Christus direct met elkaar verbonden.

(Op basis van sterrenkunde heeft men terug weten te kunnen rekenen dat op vrijdag 3 april van het jaar 33 A.D. een eclips oftewel een totale zonsverduistering heeft plaatsgevonden wat overeen lijkt te komen met de beschrijving uit Matteüs 27 vers 45 ‘de kruisiging van Jezus.)

Mettertijd zijn de christenen de nadruk echter steeds meer gaan leggen op het belang van de wederopstanding van Jezus waarbij zij de Joodse aspecten van de Pesach achterwege lieten. Tijdens het concilie (moeilijk woord voor een kerkelijke bijeenkomst) van Nicea in 325 werd dan ook besloten de viering van Pasen definitief los te koppelen van het Joodse feest. Het is ook toen dat men besloot dat Paaszondag voortaan ieder jaar gevierd zou worden op de zondag na de eerste volle maan van de lente. Hierdoor valt Pasen elk jaar op een andere datum, maar altijd tussen 22 maart en 25 april afhankelijk van de maanstand.

En die Paaseieren dan?

Ok, ok tot zover kunnen we het volgen maar hoe komen die paaseieren er nu bij? Toen het christendom zich in de loop der eeuwen over Europa verspreidde, raakte Pasen ook vermengd met een aantal Heidense lentefeesten. De traditie van het paasei stamt mogelijk af van de Heidense overtuiging dat eieren symbool stonden voor de vruchtbaarheid en het begin van de Lente en nieuw leven. Zo vierden o.a. de Germanen de komst van de Lente door eieren in de bomen te hangen. Een andere, meer praktische, verklaring van het paasei zou verband kunnen houden met de periode van het Vasten. Tijdens de vastweken was het voor Christenen verboden om vlees en zuivel te eten. Daar eieren door velen ook als zuivelproduct beschouwd worden maar de kippetjes hier natuurlijk geen boodschap aan hadden en tijdens het Vasten lekker door broeden was het resultaat aan het einde van het Vasten een overschot aan eieren. En dus was het al snel traditie om met het begin van Pasen hardgekookte eieren te eten om het overschot ‘weg te werken’.

In de zogenaamde voorchristelijke tijd werden eieren daarnaast als een symbool van nieuw leven (en daarmee de lente) geofferd aan de godin Ostera (Eostre) geofferd. He, Ostera dat lijkt wel iets op het Duitse ‘Ostern’ of het Engelse ‘Eastern’... inderdaad!

Eieren van chocolade

Ok, en die superlekkere chocolade eieren dan? Die zijn in de 18de eeuw bedacht door een paar slimme Parijse banketbakkers als luxe variant op de gewone eieren. Grappig weetje: In de beginne maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei!
En ook het beschilderen van eieren is iets dat we met z’n allen al eeuwenlang doen. Met Pasen, dus na het vasten wanneer alles weer gegeten mocht worden, stonden de eieren in al hun pracht en praal op tafel. Volgens de overlevering werden de eieren eerst in de kerk gezegend, waarna ze versierd en wel aan familie en vrienden werden gegeven.

(Chocolade)eieren verstoppen

Maar we eten ze natuurlijk niet alleen, we verstoppen ze ook. En ook dit blijkt met vruchtbaarheid te maken. In vroegere tijden schijnen we ook eieren te hebben verstopt of eigenlijk te hebben begraven zodat de akkers weer vruchtbaar zouden worden, een soort offer dus eigenlijk.
Ok, helder. Paaseieren ✓

De Paashaas

En die vrolijke rondspringende paashaas die de eieren voor ons verstopt, hoe komt deze in het verhaal terecht? Met de opkomst van het protestantisme in 16e eeuw verdween de traditie van het gezamenlijk vasten langzaamaan in grote delen van Noord-Europa. Echter omdat een groot deel van de Duitse protestanten hun kinderen niet het genot van de paaseieren wilden onthouden, kwamen zij met het ingenieuze idee van de paashaas die de eieren op paaszondag voor hen verstopte. Waarom een haas vraag je je misschien af? Ook hier speelt hoogstwaarschijnlijk vruchtbaarheid weer een rol en heeft de keuze voor dit dier zijn oorsprong in het heidendom. De haas stond namelijk al sinds de oudheid symbool voor het begin van de lente vanwege zijn vruchtbaarheid (net als konijntjes ;).

Metershoge Paasvuren

And then last but not least; het paasvuur. Wellicht dat jij ze niet kent maar onze chief is als geboren Achterhoeker opgegroeid met de paasvuren die op 1e of 2e Paasdag werden aangestoken bij ons in de buurt. Wekenlang worden er bladeren, takken en ander hout verzameld en op een grote bult gelegd die soms wel tientallen meters hoog is. (In het Overijsselse Espelo hebben ze in 2012 een paasvuur van maar liefst 45,98 meter hoog gebouwd!) Je kan je wellicht voorstellen dat het als kind vroeger spectaculair was zo’n enorm vuur!

Ook deze aloude traditie blijkt een voorchristelijk gebruik dat wederom in verband wordt gebracht met godin Ostera. Het paasvuur (vuur en rook) zou voor vruchtbaarheid zorgen en daarnaast zou het boze geesten verjagen. Later heeft ook het paasvuur een Christelijke invulling gekregen en werd het gezien als het licht van Pasen en een teken van de Verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld.

Zijn we er uit?

Ik denk het wel..alleen is de vraag welke Pasen? Want enerzijds hebben we de christelijke variant waar men de wederopstanding van Jezus viert en anderzijds hebben we het 'Heidense' feest waar het begin van de lente wordt gevierd. Eens?

Welke van de twee varianten je ook gaat vieren wij wensen je vanuit het chocoladelab alvast hele fijne dagen, hopelijk weet de Paashaas dit jaar ook jullie brievenbus te vinden met een paar unieke en originele en vooral lekkere chocolade verrassingen!

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasvuur, http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/1884/Pasen, http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oorsprong-van-pasen/, http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/22521836/__Wat_vieren_we_nou_eigenlijk_met_Pasen___.html, https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasei, https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasvuur, https://nl.wikipedia.org/wiki/Ostara_(godin), https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach, http://www.quest.nl/artikel/waarom-eten-we-chocolade-eieren-met-pasen, https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Concilie_van_Nicea, http://nos.nl/artikel/2028487-waarom-eten-we-eieren-met-pasen.html

20120225_Vrolijk(door)Pasen