luxe chocoladeletters sinterklaas chocolade

Allereerst natuurlijk omdat ze superlekker zijn! Wij bij Chocstar kijken natuurlijk al maanden uit naar de komst van Sinterklaas en het moment dat we de chocoladeletters weer live mogen gaan zetten in onze webshop. Dit jaar helemaal omdat we naast de S nu alle letters van het alfabet hebben. Sinterklaaspret van A t/m Z! Maar waarom geven we elkaar eigenlijk rond Sinterklaas deze chocoladeletters?

De geschiedenis van de chocoladeletter

Volgens het Sinterklaaslexicon ‘Sint Nicolaas van A tot Z’ van meneer Frits Booy grijpt de traditie van eetbare letters terug op het gebruik op Middeleeuwse kloosterscholen waar leerlingen leerden schrijven met behulp van losse letters van brooddeeg, die ze vervolgens als beloning mochten op eten. Echter zou een andere verklaring kunnen worden gevonden in de gewoonte uit de 19e eeuw om sinterklaasgeschenken met een laken te bedekken met daarop de beginletter van het kind, ook gemaakt van brooddeeg. Welke van de twee het ook mogen wezen er was nog geen chocolade in het spel.  Dit veranderde echter rond 1890 toen de firma Van Houten de chocoladeletter introduceerde. Rond die tijd daalden de suiker- en cacaoprijzen waardoor chocolade niet langer een luxeproduct was en iedereen kon gaan genieten van chocoladeletters. Het was in die tijd blijkbaar zelfs een gewoonte om de hele naam van het kind in chocoladeletters te geven! Het scheelde natuurlijk enorm dat de (korte) namen Wim, Jan, Henk etc. erg populair waren. ;) Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben we door de schaarste van chocolade even tijdelijk afscheid moeten nemen van de chocoladeletter. De Sinterklaastraditie kon overigens gelukkig in die tijd wel worden voortgezet door de innovatieve introductie van de letters van peperkoek (of taaitaai) van onze chocoladevrienden van Verkade.

Chocoladeletters zijn inmiddels niet meer weg te denken als Sinterklaas geschenk van chocolade en vandaag de dag verschijnen de eerste letters alweer in de winkel als de zomer nog niet eens afscheid heeft genomen... Wij wachten toch nog liever netjes totdat de goedheiligman ons kikkerlandje weer is binnen gevaren alvorens de gepersonaliseerde chocoladeletters weer ons online chocoladelab met alle chocoladecadeaus mogen verlaten..in groten getale én in alle mogelijke samenstellingen! Want wie zoet ik krijgt letters, wie stout is de...

Leuk feitjes over chocoladeletters:

  • Het lettertype dat meestal gebruikt wordt is Egyptienne (wij gebruiken dit lettertype overigens niet voor onze letters, daarmee zijn ze nog unieker!)
  • Alhoewel de letters niet allemaal hetzelfde oppervlakte hebben, hebben ze meestal wel hetzelfde gewicht. Kleine letters zoals de 'I' zijn gewoon wat dikker dan de grote letters zoals de 'M'.
  • De chocoladeletters zijn meestal aan de achterzijde voorzien van een kleine groefjes. Deze zorgen ervoor dat de letter makkelijk los laat uit de mal maar 'camoufleren' ook eventuele koelvlekken op het chocoladeoppervlak.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de chocoladeletter kun je dit filmpje op de website van Schooltv bekijken.

Wat is jou favoriete Sinterklaas chocolade?

Elk jaar maken wij bij Chocstar weer nieuwe unieke chocolade combinaties voor het Sinterklaas assortiment. We zijn niet voor niets elk jaar weer hofleverancier van de (hulp) Sint. Van welke smaak chocoladeletter je ook houdt, wij maken er een unieke Choco van. Wij Oempa Loempa's hebben zo ook allemaal onze eigen favoriet. Zo hebben wij inmiddels ook allerlei chocolade cijfers. Hulp nodig bij het maken van een keuze? Ontdek de favoriete Sinterklaas chocolade cadeaus van onze Chocolaterier Piet.

Chocoladeletters laten bezorgen

Laat jouw chocoladeletters op tijd bezorgen. De PostNL pieten hebben het ook dit jaar rond de feestdagen vast en zeker erg druk. Bestel jouw chocoladegeschenken voor Kerst en Sinterklaas dus op tijd. Het is bij ons mogelijk om je chocolade cadeaus (Chocolade repen, letters en chocolade harten, welk vorm je ook kiest) in te plannen. Kies bij je bestelling eenvoudig een verzenddatum naar keuze. Zo weet je zeker dat jouw chocoladeletter op tijd wordt bezorgd.

Bronnen:

  • http://www.geschiedenisweb.nl/etalage.php?etalage_ID=12
  • http://www.chocoladeletter.net/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chocoladeletter

 

chocoladeletter Sinterklaas chocolade