Waar komen chocoladeletters vandaag? De meestgestelde vragen over chocladelettersDe meestgestelde vragen over chocoladeletters. Hier in het chocoladelab krijgen wij geregeld vragen van jullie binnen over (onze) chocoladeletters. Pakjesavond zonder chocoladeletters is als een piet zonder cadeautjes. In dit blok geven wij antwoord op diverse vragen die jullie ons geregeld stellen. Waarom eten we eigenlijk chocoladeletters met Sinterklaas en hoe is deze heerlijke traditie ontstaan? Welke smaak chocoladeletter is nou eigenlijk het populairst? En hoe kan je je chocoladeletters het beste bewaren?

Waar komen chocoladeletters vandaan?

Waarom geven we eigenlijk chocoladeletters aan elkaar en waar komen ze vandaag? Volgens het verhaal ‘’Sint Nicolaas van A tot Z’’van Frits Booy is het eten van letters iets wat we al heel lang doen. Het stamt namelijk af uit de middeleeuwen. Kinderen in kloosterscholen leerden schrijven door middel van het maken van letters van brooddeeg. Als beloning mochten ze de letters opeten.

Het eten van letters tijdens Sinterklaassinterklaas is ontstaan tijdens pakjesnacht. Bij gebrek aan inpakpapier verstopte de sint de cadeautjes onder een kleed zodat de kinderen toch nog een verrassing hadden wanneer ze de volgende ochtend de cadeautjes ontdekten. Om verwarring te voorkomen legde hij bovenop de cadeautjes een broodletter met de eerste letter van de voornamen.

Waarom geven we chocoladeletters en waar komen chocoladeletters vandaan?

Van brooddeeg naar chocolade

Waarom waren deze letters dan van brooddeeg gemaakt en niet van chocolade? Cacao was een luxeproduct tot ongeveer 1890. In die tijd daalde de prijs van cacao flink waardoor het voor iedereen mogelijk werd om chocolade te eten. Chocolatier van Houten vond in die tijd een manier uit om chocoladeletters te maken. Helaas werd cacao tijdens de Tweede Wereldoorlog zo schaars. Er konden geen chocoladeletters meer gemaakt worden. Koekfabriek Verkade bedacht een alternatief in de vorm van letters gemaakt van taaitaai. Sinds de oorlog zijn chocoladeletters en taaitaai niet meer weg te denken als Sinterklaas lekkernijen.

 

 

Welk lettertype wordt gebruikt voor (de Chocstar) chocoladeletters?

Het lettertype wat meestal wordt gebruikt is ‘’Egyptienne’’. Dit lettertype is zwaar en robuust waardoor de letters minder kwetsbaar zijn. Bij Chocstar gebruiken wij dit lettertype niet, waardoor onze chocoladeletters nog unieker zijn! Al onze chocoladecadeaus worden verpakt in luxe doosjes waardoor jouw chocoladeletter goed beschermd wordt.

Welke smaak letter is het populairst?

Vele van jullie vragen zich af welke smaak chocoladeletter het populairst is. Ongeveer 70 procent van alle chocoladeletters is melkchocolade. De letter M is de meest verkochte chocoladeletter. Voor alle Mama’s en Moeders. En voor alle chocoladeliefhebbers die denken dat je dan meer chocolade zou hebben. Maar dit is natuurlijk niet waar.. Alle letters bevatten evenveel chocolade! Ook zijn de letters S en P erg populair, van Sint en Piet natuurlijk. Altijd goed als de letter van je voornaam er niet meer is.

Onze chocolatier piet heeft speciaal voor Sinterklaas heerlijke luxe chocoladecadeaus samengesteld! Bij Chocstar hebben we chocoladeletters van witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade. Ben je nou een enorme twijfelaar of kan je echt niet kiezen welke smaak je het lekkerst vind? Onze Nuts about Sinterklaas chocoladeletter is een combinatie van alle drie de soorten chocolade in combinatie met hazelnoten en walnoten. Super lekker!

Hoe kan je chocoladeletters het beste bewaren?

De chocoletters bewaren? Hoe zit dat dan? Chocoladeletters bewaren is iets wat de meeste mensen niet hoeven te doen, de letter wordt vaak in de dagen van Sinterklaas toch al opgegeten ;). Mocht je toch je chocoladeletter een tijdje willen bewaren dan kan dat vaak een aantal maanden. Bij Chocstar streven we ernaar om een houdbaarheidsdatum van ten minste 3 maanden te bieden. De chocolade op zichzelf is vrij lang houdbaar, maar door de toevoeging van verschillende ingrediënten zoals noten en gedroogd fruit wordt de houdbaarheidsdatum van de chocoladeletter beïnvloed. Echter de ingrediënten en toppings waarmee we de chocoladeletters vullen maken ze natuurlijk extra lekker!

Wij adviseren je om jouw chocoladecadeau binnen 3 weken na productie op te eten, want dan is hij op z’n lekkerst! Wil je de chocoladeletter toch nog even bewaren? Dan kan dant het beste in een koele, donkere en droge omgeving (rond de 18°C).

De vegan luxe chocoladeletter van Chocstar de Sinterluxious

Welke Chocstar chocoladeletteer is Vegan?

Regelmatig krijgen wij de vraag of we ook vegan chocoladeletters maken. Natuurlijk doen wij dit! De pure chocoladeletter Sinterluxious is helemaal vegan. Deze chocolade letter is super-de-luxe en het perfecte Sint-cadeautje voor de vegans onder ons. Hij is gemaakt van pure chocolade en is gevuld met gedroogde aardbeien en pecannoten met als finishing touch stukjes écht eetbaar goud over de chocoladeletter. Tip van Piet: Deze mag echt niet ontbreken in je schoen!

Een final tip van de bezorgpieten

De bezorgpieten van PostNL hebben het dit jaar waarschijnlijk erg druk rond pakjesavond. Plan je chocoladeletter nu alvast in en kies bij je bestelling de gewenste verzenddatum. Zo wordt jouw unieke sinterklaasgeschenk van chocolade met zekerheid op tijd verzonden. Klik op de onderstaande button en start met het personaliseren van jouw Sinterklaas cadeautje.

 

Personaliseer direct jouw chocoladeletter