header_valentijnchoco2017
Bij CHOCSTAR zijn we deze dagen als hofleverancier van Cupido lekker druk om alle chocoladecadeaus die besteld worden op tijd klaar te maken voor Valentijnsdag. Maar waar vindt deze dag van de liefde, die jaarlijks plaatsvindt op 14 februari eigenlijk zijn oorsprong? En waarom sturen we met z’n allen massaal kaarten, bloemen, chocolade en andere cadeautjes?

De geschiedenis van Valentijnsdag

Een redelijke simpele vraag zou je zeggen, echter lijkt het antwoord niet zo gemakkelijk en gaat de oorsprong van Valentijnsdag gehuld in mysteriën. Van een Romeins vruchtbaarheidsfeest tot aan een oude heidense lenteviering.

Lupercalia

Het ontstaan van Valentijnsdag begint volgens sommige wetenschappers bij een vruchtbaarheidsfeest van de Romeinen. Deze viering, Lupercalia, vond jaarlijks plaats op 15 (dus niet 14) februari en had iets te maken met naakte mannen, maagden een tik verkopen op de bips en dieren slachten.. of te wel alles om de vruchtbaarheid van de dames te verhogen. Eerder dubieus dan romantisch als je het mij vraagt..

Hoe dit heidense vruchtbaarheidsfeest zich ontwikkelde tot een romantisch viering is niet helemaal duidelijk maar volgens de geleerden lijkt het erop dat de christenen zich gaandeweg het feest hebben toegeëigend door het te koppelen aan de legende van de heilige Valentijn.

De heilige Sint Valentijn

Lang, lang geleden (in het jaar 270 na Christus om precies te zijn) leefde er een Romein. Deze jonge Romein Valentijn genaamd oefende het prachtige beroep van priester uit. Keizer Claudius II Gothicus, de baas van het Romeinse rijk op dat moment, had het zwaar in een oorlog met de Goten en verbood daarom zijn soldaten te trouwen. De gedachten aan een lieve vrouw die thuis op je zat te wachten zou alleen maar afleiden. Valentijn negeerde de ban en trouwde in het geheim toch stelletjes. Het nieuws dat verliefde stelletjes bij priester Valentijn aan konden kloppen om in echt te worden verbonden verspreidde zich snel en het duurde niet lang voordat ook de keizer op de hoogte was van het romantische gebaar, maar in zijn ogen strafbare feit, van Valentijn. Hij liet de heilige op 14 februari 270 executeren en zo is Sint Valentijn gestorven als martelaar voor de liefde.

Waar de oorsprong ook heeft mogen liggen en wie deze Sint Valentijn dan ook moge zijn geweest feit dat hij in de Middeleeuwen steeg in populariteit, vooral bij onze Engelse westerburen.

Sint Valentijn → Valentijnsdag

De evolutie van Sint Valentijnsdag naar dag van de liefde vond echter na de Middeleeuwen plaats. De geschiedenis leert dat alhoewel al rond 1400 de eerste Valentijnsberichten gestuurd zijn dat het sturen van berichten pas in de 18 eeuw een wijdverspreid gebruik en langzaamaan een traditie werd.

Cadeaus, kaarten en chocolade... heel veel chocolade

De Britten hebben ervoor gezorgd dat het vieren van Valentijnsdag ook buiten de UK een traditie werd (in Amerika worden er jaarlijks maar liefst 145 miljoen Valentijnskaarten verstuurd (bron: The Greeting Card Association) en gestaag vond de dag van de liefde via de zogenaamde British Commonwealth en Frankrijk ook volgers in Nederland, België en andere delen van Europa. En dus sturen ook wij anonieme kaartjes, (gepersonaliseerde) chocolade, cadeaus en bloemen en zijn we extra lief voor onze geliefden op Valentijnsdag.

Bronnen: http://www.nationalgeographic.nl/artikel/geen-valentijnsdag-zonder-naakte-romeinen, https://tallsay.com/page/4294971427/wat-is-valentijnsdag-wat-is-de-geschiedenis-en-betekenis-van-valentijnsdag-14-februari, http://www.ask.com/holidays-celebrations/many-valentine-s-day-cards-sent-out-year-daac936c72611c80, https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijnsdag

hartje