Valentijn Chocolade Hart Versturen Chocstar
Valentijnsdag, het is alweer bijna zover. Bij Chocstar zijn we deze dagen als hofleverancier van Cupido lekker druk om alle chocoladecadeaus die besteld worden op tijd klaar te maken voor Valentijnsdag. Maar waar vindt deze dag van de liefde, die jaarlijks plaatsvindt op 14 februari eigenlijk zijn oorsprong? Hoe is Valentijnsdag ontstaan, hoelang bestaat Valentijnsdag al en waarom sturen we met z’n allen massaal kaarten, bloemen, chocolade cadeautjes en andere cadeautjes? Tijd om eens wat dieper te duiken in de geschiedenis van Valentijnsdag.

Wanneer is het Valentijnsdag?

Wanneer is het Valentijnsdag? Een simpele vraag om mee te beginnen. Natuurlijk is dit jaarlijks op 14 februari, althans in Nederland. Want wist je dat sommige landen Valentijnsdag op een andere datum vieren?

Valentijnsdag valt dit jaar (2021) op een zondag. Een perfecte dag, aangezien de meeste van ons dan vrij zijn. Helaas gezien de huidige situatie is het even afwachten of een 'uitje' er wel in zit. Wat houdt Valentijnsdag precies in? Elk jaar vieren we op Valentijnsdag de liefde een beetje extra. Valentijnsdag is een feestdag waarop we onze geliefden een beetje extra aandacht geven. Helemaal in deze tijden van Corona mag dit ook iemand zijn waar je om geeft. Het hoeft dus ook zeker niet per definitie iemand te zijn op wie je een oogje hebt. Wat ons betreft, een goed excuus voor (het eten) van wat extra chocolade en je geliefde extra in de watten te leggen.

Hoe is Valentijnsdag ontstaan? Lupercalia

Hoe is Valentijnsdag eigenlijk ontstaan en hoelang bestaat Valentijnsdag al? Een redelijke simpele vraag zou je zeggen, echter lijkt het antwoord niet zo gemakkelijk en gaat de oorsprong van Valentijnsdag gehuld in mysteriën. Van een Romeins vruchtbaarheidsfeest tot aan een oude heidense lenteviering.

Het ontstaan van Valentijnsdag begint volgens sommige wetenschappers bij een vruchtbaarheidsfeest van de Romeinen. Deze viering, Lupercalia, vond jaarlijks plaats op 15 (dus niet 14) februari en had iets te maken met naakte mannen, maagden een tik verkopen op de bips en dieren slachten.. oftewel alles om de vruchtbaarheid van de dames te verhogen. Eerder dubieus dan romantisch als je het mij vraagt..

Hoe dit heidense vruchtbaarheidsfeest zich ontwikkelde tot een romantisch viering is niet helemaal duidelijk, maar volgens de geleerden lijkt het erop dat de christenen zich gaandeweg het feest hebben toegeëigend door het te koppelen aan de legende van de heilige Valentijn.

De heilige Sint Valentijn

Lang, lang geleden (in het jaar 270 na Christus om precies te zijn) leefde er een Romein. Deze jonge Romein Valentijn genaamd oefende het prachtige beroep van priester uit. Keizer Claudius II Gothicus, de baas van het Romeinse rijk op dat moment, had het zwaar in een oorlog met de Goten en verbood daarom zijn soldaten te trouwen. De gedachten aan een lieve vrouw die thuis op je zat te wachten zou alleen maar afleiden. Valentijn negeerde de ban en trouwde in het geheim toch stelletjes. Het nieuws dat verliefde stelletjes bij priester Valentijn aan konden kloppen om in echt te worden verbonden verspreidde zich snel en het duurde niet lang voordat ook de keizer op de hoogte was van het romantische gebaar, maar in zijn ogen strafbare feit, van Valentijn. Hij liet de heilige op 14 februari 270 executeren en zo is Sint Valentijn gestorven als martelaar voor de liefde.

Waar de oorsprong ook heeft mogen liggen en wie deze Sint Valentijn dan ook moge zijn geweest feit dat hij in de Middeleeuwen steeg in populariteit, vooral bij onze Engelse westerburen.

Sint Valentijn → Valentijnsdag

De evolutie van Sint Valentijnsdag naar dag van de liefde vond echter na de Middeleeuwen plaats. De geschiedenis leert dat alhoewel al rond 1400 de eerste Valentijnsberichten gestuurd zijn dat het sturen van berichten pas in de 18 eeuw een wijdverspreid gebruik en langzaamaan een traditie werd.

Heb jij inspiratie nodig voor het cadeau aan jouw Valentijn? Check ons Valentijn Chocolade.

Wat kun je doen met Valentijnsdag?

Iedereen viert Valentijnsdag op zijn eigen manier. De een vindt het maar een commerciële bedoeling en de ander gaat helemaal lost en verrast al zijn dierbaren met een al dan niet anonieme verrassing. Stel we zitten nog steeds in Lockdown op 14 februari (en die kans is vrij groot), wat kun je dan doen met je geliefde op Valentijnsdag? Een aantal tips ter inspiratie:

  • Samen koken
  • Chocolade fonduen
  • Een pubquiz via Zoom met vrienden
  • Samen Sushi maken en dineren
  • Een mooie boswandeling maken

Zijn jullie allebei dol op chocolade? Zet een romantisch film op, een lekkere grote kop thee en peuzel samen het XXL-chocolade hart Lots of Love Chocolate op. Dit is een chocolade hart van bijna een kilo melkchocolade. Het hart is gevuld met zoete gevriesdroogde bosvruchten en krokante butterscotch. Oehh....kijk jij er ook nu al naar uit? Stuur hem dan eerst op t.a.v. je partner met een lieve boodschap erbij; dan heb je een leuke verrassing door de brievenbus én een leuk romantisch avondje samen.

Valentijnsdag en het opsturen van kaarten en cadeaus

De Britten hebben ervoor gezorgd dat het vieren van Valentijnsdag ook buiten de UK een traditie werd (in Amerika worden er jaarlijks maar liefst 145 miljoen Valentijnskaarten verstuurd (bron: The Greeting Card Association) en gestaag vond de dag van de liefde via de zogenaamde British Commonwealth en Frankrijk ook volgers in Nederland, België en andere delen van Europa. Dus inmiddels sturen ook wij anonieme kaartjes, (gepersonaliseerde) chocolade cadeaus en bloemen. En bovenal zijn we op deze dag extra lief voor iedereen die ons dierbaar is. Heb jij al een idee waar je je Valentijn dit jaar mee gaat verrassen? Check ook onze chocolade cijfers die ideaal zijn als verrassing voor als je een x aantal jaar samen bent met je geliefde.

 

Bronnen: https://historiek.net/geschiedenis-van-valentijnsdag/47982/, http://www.ask.com/holidays-celebrations/many-valentine-s-day-cards-sent-out-year-daac936c72611c80, https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijnsdag

hartje Valentijn