chocolade-cadeau-geven-maakt-gelukkig

Stel… je krijgt een bedrag te besteden. Dit bedrag mag je uitgeven aan een chocolade cadeau voor een ander of aan een chocolade cadeau voor jezelf. Waar denk jij dat je gelukkiger van wordt?

In het chocoladelab hadden wij het laatst over het weggeven van cadeaus aan anderen en de invloed op het geluk van de gever. Niet zo gek natuurlijk, want dit is tenslotte waar wij ons dagelijks mee bezig houden (en oo..wat worden wij daar blij van!). Een van onze inpak Oempa Loempa's merkte op dat hij liever een cadeautje weggeeft dan dat hij iets voor zichzelf koopt. Waarom geven we elkaar überhaupt cadeautjes en waarom geeft het weggeven van (chocolade) cadeaus zo’n fijn gevoel?

Cadeautjes geven maakt gelukkig

Verras jij geregeld iemand door bijvoorbeeld het opsturen van een kaartje, bloemetje of een chocolade cadeautje? Dan maakt dit jou mogelijk een gelukkiger mens.

Elizabeth Dunn doet al jaren research om er achter te komen wat mensen gelukkig maakt. Wat blijkt? Geld uitgeven aan anderen maakt gelukkig, mits je dit op de juiste manier doet.

We zijn gewend te denken over geven als iets wat we moeten doen. En dat is het ook. Maar door er op deze manier over te denken, missen we een van de beste onderdelen van mens zijn: dat we ons ontwikkeld hebben om plezier te ervaren in het helpen van anderen. Laten we niet meer over geven denken als gewoon een morele verplichting en laten we erover denken als een bron van plezier. Aldus, Elizabeth Dunn.

Juist de kleinigheidjes zorgen voor geluk

Wetenschappelijk onderzoek (Harvard en UBC, 2008) wijst uit dat hoe meer je weggeeft, hoe gelukkiger je bent. Als je met enige regelmaat iemand verrast met leuke cadeautjes, bijvoorbeeld als iemand jarig is, met Sinterklaas of om iemand te bedanken, dan word je een blijer en meer verbonden mens. Het budget maakt niet uit. Het zijn dus zeker niet de allergrootste cadeaus en materiële items die zorgen voor plezier en geluk, maar juist die kleinigheidjes. Aha….dus voor meer eigen geluk koop je voor hetzelfde bedrag meer kleine cadeautjes in plaats van een groot cadeau? Daar zit wat in, wat denk jij?

Een cadeau geven of voor jezelf houden?

Harvard en UBC (2008) hebben een experiment opgezet, waarbij een deel van de proefpersonen iets voor zichzelf moest kopen. Een ander deel moest een donatie doen. De resterende proefpersonen kochten iets voor een ander. Na voltooiing van de opdracht werd aan de proefpersonen gevraagd hoe zij zich voelden. Met als resultaat? De mensen die iets voor een ander hadden gekocht of een donatie hadden gedaan waren aantoonbaar blijer toen ze de deur uit liepen dan de proefpersonen die iets voor zichzelf hadden gekocht. Opmerkelijk was dat de waarde van het bedrag geen invloed had op het geluk. Of het nu een cadeau of donatie was van 5 of 20 dollar... het gaf hoe dan ook een groter geluksgevoel dan wanneer iemand het voor zichzelf kocht.

Wat is er dan nodig om blij te worden van geven? Dat is, volgens Dunn, dat jij als gever een verbinding voelt met de ontvanger.

 

Cadeaus geven en opsturen omdat…

...we daar zelf gelukkig en blij van worden? Nee...dat is natuurlijk niet de enige reden. Volgens econoom en filosoof Paul Teule is het geven van cadeaus ‘een groot spel’. Elk geschenk markeert volgens Teule de relatie tussen jou als gever en degene die je verrast. Waar het bij het geven van cadeaus vroeger ging om status en wederkerigheid, geven we elkaar hedendaags cadeaus om relaties uit te drukken. Bijvoorbeeld om jouw liefde te tonen aan je partner, je opa een hart onder de riem steken in deze bizarre tijden, of je zus te bedanken voor het oppassen.

Cadeautjes geven versterkt de band tussen de gever en de ontvanger.

Dit is dan ook een van de redenen dat we zakelijke relatiegeschenken aan elkaar geven.

chocolade-cadeau-verrassing-door-de-brievenbus-hart

Chocolade cadeaus als verrassing door de brievenbus

In deze tijden is het helaas niet altijd mogelijk om al je cadeaus voor de feestdagen persoonlijk te geven aan de ontvanger. De feestdagen die voor de deur staan zullen er een stuk anders uitzien dan andere jaren. Gezellig met de hele familie het kerstdiner bijwonen (fysiek dan) zit er voor de meeste van ons niet in. Wil jij je familieleden toch op afstand verrassen deze feestdagen? Helemaal nu je weet dat je daar zelf intens gelukkig van kan worden? Stel dan jouw gewenste cadeau voor Moederdag, Vaderdag, Sinterklaas, Kerst of welke gelegenheid dan ook zelf samen en laat het rechtstreeks bezorgen bij de ontvanger(s).

Enne...wil je het chocolade cadeau voor jezelf bestellen? Geen probleem... gewoon stiekem je eigen adres invullen ;).

 

Personaliseer nu jouw chocolade cadeau