feiten en fabels over chocolade'Van chocolade eten word je blij'..... ongetwijfeld een feit.  Maar hoe zit het met uitspraken zoals 'Van chocolade krijg je puistjes', 'Het is gezond om pure chocolade te eten' en 'Chocolade is een natuurlijke pijnstiller? Zijn het feiten of toch fabels? Onze chocolatier Marloes heeft een aantal feiten en fabels voor je op een rij gezet.

Oké… wat denk jij? Feit of fabel?

De magnetronoven is uitgevonden dankzij chocolade

Ehh...bij magnetron en chocolade denk ik toch echt aan chocolademelk. De link naar het ontstaan van de magnetron zie ik niet, wat jij? Veel mensen denken dan ook dat dit een fabel is, maarrr het is een feit! Percy Spencer, een Amerikaanse ingenieur en uitvinder werd bekend als de uitvinder van de magnetronoven. Tijdens een van zijn experimenten stond hij in de buurt van een grote machine die microgolven uitzond. De chocoladereep die hij op dat moment in zijn broekzak zat warmde op en begon te smelten (door die microgolven). Bij toeval ontdekte hij op deze manier dat de microgolven simpel en snel eten konden verwarmen. Op basis van dit principe bouwde Spence de eerste microgolfoven.

Chocolade is een natuurlijke pijnstiller...

In plaats van een paracetamolletje een stukje chocolade? Chocolaas...... dit is niet waar. Dit is zeker een fabel...maarrrr chocolade bevat wel meerdere stoffen die ervoor kunnen zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Zoals het stofje fenylethylalanine, daardoor maken je hersenen endorfine aan. En dat maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel! Hoe komt men er dan bij dat chocolade een natuurlijke pijnstiller is? Mogelijk omdat cacao je bloed verdunt, dit is hetzelfde effect als bij het nemen van een aspirine.

Van chocolade krijg je puistjes...

Ik zit onder de puistjes...vast omdat ik deze week zoveel chocolade heb gegeten.

Maar komen die puistjes nu wel of niet door de chocolade? Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de relatie tussen het eten van chocolade en het ontstaan van puistjes. Maar hard wetenschappelijk bewijs is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Sommige onderzoeken beweren dat de melk in chocolade de boosdoener is, andere geven de suiker de schuld. Totdat het tegendeel is ‘bewezen’ is onze conclusie: laat je niet gek maken en geniet lekker van je favoriete chocoladereep. Yes, tot dusver is dit een fabel.

Vrouwen houden meer van chocolade dan mannen...

Dat is een fabel. Sterker nog, uit een onderzoek is gebleken dat mannen net iets vaker chocolade eten dan vrouwen. Wow, die hadden we even niet aan zien komen! Wel nog even een side-note: of het nu om pure chocolade, melk-chocolade of witte chocolade gaat, vrouwen vinden zichzelf wel de chocolade-experts. Die mannen eten het vaak ‘gewoon’ op ;).

Het is gezond om pure chocolade te eten

Witte-, melk-, pure- en ruby chocolade....er zijn allerlei soorten. Van alle chocoladesoorten zou pure chocolade de meest gezonde optie zijn. Is dat ook echt zo? Yes, er worden inderdaad positieve gezondheidseffecten aan pure chocolade toegeschreven! Zo is uit onderzoek gebleken dat dagelijks een klein stukje chocolade goed zou zijn tegen hart- en vaatziekten. Al kun je eigenlijk niet van één product zeggen of het gezond is of niet, het gaat nu eenmaal om je gehele voedingspatroon, kun je dus wel met een gerust hart dagelijks een stukje pure chocolade nemen ;)

Chocolade verlaagt je stressniveau

Verlaagt je stressniveau door het eten van chocolade? Feit of fabel? Uit een onderzoek van 2009 blijkt dat het eten van donkere chocolade (elke dag een stukje) het stress niveau kan verlagen, met name bij mensen die een hoog stressniveau ervaren. Wel is het onderzoek uitgevoerd onder slechts 30 respondenten, dus je zou denken dat er wel wat meer onderzoek nodig is. Echt bewijs dat chocolade invloed heeft op je stressniveau is dit dus niet. Echter chocolade stimuleert de aanmaak van endorfine, een stof waar je blij en gelukkig van wordt. Wat ons betreft weten we genoeg en hebben we een goed excuus voor een extra stukje chocolade.

Tijdens de feestdagen eten we de meeste chocolade

Kerst, Pasen, het Suikerfeest....allerlei dagen waarop we volop chocolade eten. Kerst is hierbij, als de gezelligste periode van het jaar, toch wel een uitschieter. Van luxe kerst chocoladerepen tot aan chocoladedesserts. Maar het is geen feit dat er ook daadwerkelijk meer chocolade wordt gegeten. Dan hebben we het over mensen, want uit een onderzoek van het British Medical Journal is wel gebleken dat honden(!) het meeste chocolade eten tijdens kerst. Pas hiermee op, want chocolade is giftig voor honden. Heb je een hond of komt er een hond op bezoek tijdens de feestdagen? Berg je chocolade goed op!

Liefde = chocolade delen

Niets is romantischer dan samen met je geliefde een reep of hart van chocolade delen, toch? Hem of haar verrassen met bijvoorbeeld een hart van chocolade, om deze vervolgens samen op te smullen. In een onderzoek gaf een kwart van de ondervraagden aan dat zij chocolade delen het toppunt van liefde vinden. Niet voor niets sturen we elkaar met bijvoorbeeld Valentijnsdag een lief cadeautje toe. Love it!

Van chocolade eten word je gelukkig & blij

In het begin van dit artikel lieten we het al even vallen....van chocolade eten word je blij! Niet voor niets willen we chocolade eten als we luddevede hebben. In chocolade zitten diverse 'voel je goed' stofjes voor je hersenen. Door het eten van chocolade maken we endorfines (blijmaak stofjes) aan. Ook bevat chocolade kleine hoeveelheden fenylethylamine, dit is een stof die we aanmaken als we verliefd zijn. Dus ben jij momenteel niet verliefd en heb je geen lover deze Valentijn? Gewoon chocolade eten dan wordt je vanzelf verliefd.

Trouwens, over verliefd zijn gesproken.... inmiddels staan de nieuwe chocolade cadeaus voor Valentijnsdag online. Allerlei nieuwe, unieke smaakcombinaties gegoten in mooie chocolade harten. Wie verras jij op 14 februari?

 

Personaliseer nu jouw chocolade cadeau